top of page

Μαγειρεύοντας: Καστανό ρύζι με λαχανικά



Σώμα και πνεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ένα υγιές σώμα με ένα νου προσανατολισμένο σε θετικές κι υγιείς σκέψεις βοηθούν έναν άνθρωπο να ζήσει μια ζωή ολοκληρωμένη. Αρκετοί από εμάς παρουσιάζουν διαταραχές όσον αφορά τη διατροφή. Εγώ, παραδείγματος χάριν, είμαι emotional eater. Όταν στενοχωριέμαι, πιέζομαι ή αντίστοιχα χαλαρώνω μπορώ να φάω ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, τρόφιμα που δε θα έτρωγα ποτέ όλα μαζί ή σε μεγάλη ποσότητα. Το καλό είναι ότι ξέρω τι μου συμβαίνει, οπότε μένει να το αντιμετωπίσω.


Η αλήθεια είναι βέβαια ότι μου αρέσει να τρώω. Θέλω να τρώω υγιεινά, τις περισσότερες φορές το πετυχαίνω, άλλες όχι αλλά σε καμιά περίπτωση, δεν κατηγορώ τον εαυτό μου. Γενικά προτιμώ τροφές φρέσκες και καλά διαλεγμένες ώστε να παίρνω τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρώ την υγεία μου και να αποφεύγω τις ασθένειες.


Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για αρχάριους μάγειρες που θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά και καλούς υδατάνθρακες. Είναι όμως και για προχωρημένους, που κάποιες στιγμές θέλουν ένα πιάτο γρήγορο, εύκολο και θρεπτικό.


Καστανό ρύζι με λαχανικά για δύο άτομα


1,5 κούπα καστανό ρύζι 3άλφα 10'

3 κούπες νερό

1 χούφτα σπαράγγια μικρά ή 4 μεγάλα, μόνο τις τρυφερές κορφές

1 κολοκυθάκι

2-3 μπουκετάκια κουνουπιδιού

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μικρό πράσο

1 πιπεριά

2 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα μικρά ή 1 μεγάλο

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

1κ.γ. σκόνη αποξηραμένων μανιταριών

κόλιανδρο τριμμένο με το μάτι

μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι


Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον άνηθο, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Μαραίνουμε καλά.

Ρίχνουμε το νερό και το ρύζι και ανεβάζουμε τη φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό, σκεπάζοντας με το καπάκι για να βράσουν όλα για 10 λεπτά.

Σβήνουμε κι αφήνουμε 5 λεπτά.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

bottom of page