top of page

Συνέντευξη με την Ροδούλα Ζωχιού


Η Ροδούλα Ζωχιού μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μήλο, όπου κι έχει αναλάβει την αποκλειστική διεύθυνση του iliachtida-milos.gr τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας τα ηνία από τους γονείς της. Περιμένοντας να τελειώσουν τα δύο της παιδιά -η Μαρία-Νεφέλη και ο Δημήτρης- το σχολείο, ονειρεύεται να μετακομίσει για πάντα στη Μήλο, όπου θα φροντίζει όσα περισσότερα ζωάκια μπορεί και θα βουτάει στη θάλασσα χειμώνα-καλοκαίρι. -Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα και πόσο σημαντική είναι για σένα;

Το πρώτο πράγμα που κάνω ακριβώς μόλις ξυπνήσω είναι να χαϊδέψω τη γάτα μου τη Λουλού πού βρίσκεται ακριβώς κολλημένη στο σώμα μου και περιμένει να ξυπνήσω, έπειτα οποιοδήποτε άλλο γατί βρίσκεται στο κρεβάτι μου και στη συνέχεια να πάρω το χάπι για το θυρεοειδή. Αμέσως μετά στο μπάνιο, καθαρισμός, ρουτίνα ομορφιάς και στη συνέχεια καφές και συγκεκριμένο πρωινό βασισμένο σε ειδική διατροφή.


-Πώς φροντίζεις να ισορροπείς ψυχικά;

Μέχρι πριν 3 χρόνια με βοηθούσε να ισορροπώ ψυχικά το να χορεύω σύγχρονο με τη Δασκάλα μου και να διαβάζω βιβλία. Τώρα πλέον και λόγω αλλαγής επαγγελματικής δραστηριότητας, ισορροπώ ψυχικά αγκαλιάζοντας τα γατιά μου και διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας αγαπημένες, μελιστάλαχτες ταινίες με κοινωνικό ή αισθηματικό περιεχόμενο. Ακούγεται λίγο παιδαριώδες, αλλά δεν είναι, αν πραγματικά θέλει κανείς να εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία τους. Εδώ κι ένα χρόνο περίπου ανακάλυψα μέσω της Αγγελικής τα ανθοϊάματα Bach και οποιαδήποτε στιγμή αισθάνομαι την ανάγκη τόνωσης είτε επαναπροσδιορισμού, απευθύνομαι στην Αγγελική για ένα από τα αγαπημένα μείγματα.


Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε βοηθά;


Φροντίζω πάντα να αφήνω τα συναισθήματά μου ελεύθερα και παράλληλα να βρίσκω το χρόνο να "ξεκαθαρίσω" το τοπίο γύρω μου και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Μια συζήτηση-συνεδρία με την Αγγελική κι ένα ανθοΐαμα φτιαγμένο sur mesure για την αφεντιά μου, είναι αυτό το "κερασάκι στην τούρτα" που δίνει την τελική πινελιά και κάνει τη μεγάλη διαφορά πλέον!


-Πιστεύεις ότι η ψυχική κι η σωματική υγεία συνδέονται με κάποιο τρόπο; Σου έχει συμβεί να παρατηρήσεις αλληλεπιδράσεις;

Ναι, πιστεύω πως συνδέονται και μάλιστα άρρηκτα! Μόνο αλληλεπιδράσεις έχω παρατηρήσει, ιδίως από τότε που ξεκίνησα να χορεύω σύγχρονο και πάλι μετά τη γέννα των παιδιών μου. Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες ψυχολογικά αισθανόμουν ένα ράκος και δεν ήθελα καθόλου να πάω στο μάθημά μου και να χορέψω. Μιλώντας με τη Δασκάλα μου - η οποία πάντα με παρότρυνε να πάω στο μάθημα! - και πηγαίνοντας τελικά στο μάθημα, έβλεπα ότι όλη μου η ψυχολογία άλλαζε και τα συναισθήματά μου κατάφερναν να βγουν μέσα από το σώμα μου με μεγαλύτερη άνεση, έχοντας ως αποτέλεσμα να αισθάνομαι πολύ καλύτερα! Πάντα η άσκηση με βοηθούσε -και με βοηθάει ακόμη- να ανεβάσω την ψυχολογία μου, μα και το αντίστροφο. Η καλή μου ψυχική υγεία πάντα με βοηθάει να εντείνω τη σωματική μου δραστηριότητα και άσκηση πετυχαίνοντας κάθε φορά τον επόμενο "ανεβασμένο" στόχο και για αυτό και πάντα η Δασκάλα μου έλεγε πως είμαι "η ψυχή της ομάδας"!


-Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει στρες στην καθημερινότητά σου και πώς το αντιμετωπίζεις;

Ο χρόνος μπορεί να με πιέσει, το να πρέπει να βρίσκομαι στην ώρα μου σε κάποιο ραντεβού, το να πρέπει μέσα σε συγκεκριμένες ώρες να κάνω όλα αυτά που θέλω να κάνω. Το αντιμετωπίζω άλλοτε πράττοντας και άλλοτε μην πράττοντας απολύτως τίποτα! Δεν "αγαπώ" το χρόνο, δεν φοράω ρολόι και όσοι είναι κοντά μου και με αγαπούν γνωρίζουν ότι δεν μου αρέσουν τα λεπτά που περνούν. Έχοντας χάσει έναν από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους εξαιτίας του χρόνου, έχω αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια να μην αγχώνομαι για τα λεπτά που περνούν και να είμαι πολύ πιο χαλαρή στο περπάτημά μου, στην ομιλία μου και στα βήματα που ακολουθώ. Αντιμετωπίζω το χρόνο ως "Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!".


-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου τρόποι χαλάρωσης;

Από το να ράψω κάτι στη ραπτομηχανή μου, να διαβάσω περιοδικά μόδας και πατρόν, να διαβάσω τα βιβλία μου μέχρι να ασχοληθώ με την περιποίησή της επιδερμίδας μου και να αγκαλιάσω και να χαϊδέψω τα παιδιά μου και τα γατιά μου.


-Μικρές πολυτέλειες που προσφέρεις καθημερινά στον εαυτό σου.

Η περιποίηση της επιδερμίδας μου, στο πρόσωπο και το σώμα με ενυδατικές κρέμες, απολεπίσεις και λοιπά και λοιπά... Αντηλιακά, κόκκοι ζάχαρης, μυρωδιές και συστατικά φρούτων, έλαια, after sun lotions με ιριδίζοντα στοιχεία, κηραλοιφές...Όλα τα καλά!! Δεν είναι χρηματική η αξία που με ωθεί, μα ιεροτελεστική. Και ανάβω κεριά, ακόμη και με το φως της ημέρας. Μου αρέσει η ενέργειά τους, είτε σκέτα είτε μέσα σε όμορφα βιτρό βαζάκια.


-Έχεις δοκιμάσει ποτέ τα ανθοϊάματα Μπαχ κι αν ναι ποια η εμπειρία σου;

Εδώ κι ένα χρόνο τα χρησιμοποιώ, τόσο για εμένα όσο και για τα ζωάκια μου και πρόσφατα εμπιστεύτηκα σε αυτά την έφηβη κόρη μου. Η εμπειρία μου μόνο θετική και ξεχωριστή μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μου, με έχουν ενθουσιάσει και με έχουν επί της ουσίας βοηθήσει να αντιμετωπίσω όλα αυτά για τα οποία απευθύνθηκα εξαρχής στα ανθοϊάματα.



-Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή και γιατί;

Η Άνοιξη είναι η αγαπημένη μου εποχή, γιατί όλα αλλάζουν, όλα "ανοίγουν", όλα γίνονται κάτι περισσότερο πολύχρωμο, περισσότερο ενεργητικό, περισσότερο ζωντανό και πιο όμορφο! Αρχίζουν να κινούνται, αρχίζουν να εμφανίζουν την κρυμμένη τους ομορφιά κι "εκτίθενται". Παρά το ότι ταλαιπωρούμαι από τις διάφορες αλλεργίες, αγαπώ το ζεστό αλλά όχι αποπνικτικό ήλιο της.


-Τα τιπς σου για μια ήρεμη και αρμονική μέρα/ζωή.

* Ξεκίνα την ημέρα σου κάνοντας αυτό που αγαπάς πιο πολύ. Εάν αυτό είναι να δώσεις ένα φιλί στον καθρέφτη σου στο πρόσωπο που βλέπεις, καν'το. Εάν είναι να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή να βάλεις το αγαπημένο σου cd να παίζει, καν'το. Εάν είναι να κάνεις γυμναστική, καν'το. Το δικό μου είναι το πρώτο χάδι της ημέρας στη γούνα της Λουλού.


*Να μην ξεχάσεις την ευγένειά σου βγαίνοντας από το σπίτι. Αυτό μας ανεβάζει επίπεδα και μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Ο καθένας περνάει τα δικά του ζόρια, ας μην επιβαρύνουμε τον κόσμο με μια κακή ενέργεια και μία ακόμη χειρότερη συμπεριφορά (αλήθεια, δεν ξέρω ακόμη ποιό από τα δύο είναι χειρότερο!!)


*Να χαμογελάμε! Πάντα. Σε όλους. Στον περιπτερά που θα μας δώσει τις τσίχλες μας. Στην κοπέλα που θα μας φτιάξει τον καφέ. Στον άνθρωπο που θα μας δώσει το εισιτήριο στην Αττική Οδό. Στον κύριο που θα κόψει το τυρί μας στο σούπερ μάρκετ. Στο delivery που θα φέρει στο σπίτι το βραδάκι την πίτσα. Στα ζώα μας. Ακόμη και στα άλλα "ζώα" να χαμογελάμε, αυτά που δε χρωστούν ποτέ να πουν ένα "ευχαριστώ!" ή ένα "συγγνώμη!" που πέρασαν τρέχοντας από δίπλα μας και μας σκούντησαν θρυψαλιάζοντας τις φρυγανιές που μόλις αγοράσαμε (μου συνέβη εχθές!). Να χαμογελάμε πάντα. Δεν χαμογελάμε για εκείνους, πάρα για εμάς! Σε εμάς κάνουμε καλό!


*Αγάπα και φρόντιζε τον εαυτό σου (μεγαλώνοντας, ακόμη πιο πολύ και με περισσότερη αγάπη). Φρόντισέ τον. Κανάκεψέ τον. Περιποιήσου τον με ευωδιαστά αφρόλουτρα και μυρωδάτες κρέμες και λοσιόν. Αρωμάτισέ τον. Κάνεις διπλό καλό• σε εσένα που θα είσαι καθαρός κι ευωδιαστός και στους γύρω σου, που δε θα χορταίνουν να μυρίζουν το όμορφο άρωμά σου.


*Δώσε και πάρε αγκαλιές. Ακόμη κι εν μέσω "απαγόρευσης", σίγουρα θα έχεις οικείους. Η αγκαλιά κάνει καλό!! Μας μαλακώνει και μας ενδυναμώνει. (Συμπεριλαμβάνονται οι αγκαλιές με τα κατοικίδιά μας). Στο σπίτι αγκαλιαζόμαστε καθημερινά σε ανύποπτο χρόνο.


*Να μην ξεχνάς να λες "Σε αγαπώ". Ακόμη και -κυρίως- χωρίς λόγο. Ακόμη και την αγάπη για τον εαυτό σου να την αποδέχεσαι καθημερινά αν υπάρχει...κι αν δεν υπάρχει, ξεκινά να σε αγαπάς.


*Τέσσερις σταγόνες, τέσσερις φορές την ημέρα από το ανθοΐαμά σου. Αμέσως γίνεσαι πιο καταδεκτικός, πιο δυνατός, πιο σίγουρος! Αρκεί να είσαι αρκετά σοφός για να το ξεκινήσεις! Η Γνώση δε βρίσκεται στη Χημεία, μα στη Φύση και η Δύναμη βρίσκεται μέσα μας. Η Φύση μας φέρνει κοντά στον αληθινό εαυτό μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ενώ η Χημεία μας επιβάλλει το Υπερ-εγώ μας. Συγγνώμη, δεν θα πάρω..!


-Το μότο σου στη ζωή.

Αν δεν υπήρχε τρόπος, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν!

Μην κρίνεις ποτέ. Ο καθένας έχει το δικό του Γολγοθά.


-Αγαπημένη σου ταινία/βιβλίο/έργο τέχνης.

* Ταινίες: "Ο διάβολος φοράει Prada" (Αγαπώ τόσο πολύ τη μόδα και τις γυναίκες που ντύνονται με όμορφα φορέματα και παλτό!!!) και

" The House of Sand and Fog" (Μεγάλο μάθημα σοφίας, δύναμης, αγάπης και αξιοπρέπειας!)


*Βιβλία: "Lacryma Cristi", "Εις το όνομα της μητρός" (Φιλομήλα Λαπατά), "Ψάχνοντας για κοχύλια" (Ρόζαμουντ Πίλτσερ)


*Έργα Τέχνης: "Η Εμμονή της Μνήμης", "Ο Ύπνος" (Σαλβαδόρ Νταλί)

bottom of page