top of page

Τα μαλλιά μας, η δύναμή μας και πώς να τα διατηρήσουμε με ανθοϊάματα Bach.


Αυτό το ποστ είναι για γυναίκες. Και για άνδρες, αλλά κυρίως για γυναίκες καθώς το εμπνεύστηκα από μια αγαπημένη μου φίλη και θεραπευόμενη τον τελευταίο καιρό, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης και στην οποία παρατηρώ το κόστος της απώλειας και τον πόνο που αυτή μπορεί να προκαλέσει. Τίποτα δεν έχει αμελητέα αξία πάνω μας. Όλα είναι σημαντικά και έχουν λόγο ύπαρξης.


Η ιδέα για αυτό το θέμα μου δημιουργήθηκε επίσης παρακολουθώντας την Αυτοδημιούργητη στο Netflix. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που ξεκινά με τα μαλλιά και την επίδρασή τους στην ψυχολογία, και το πάει πολύ παραπέρα. Μιλά για ρατσισμό, σεξισμό, τη δύναμη της προσφοράς και την αποφασιστικότητα να φτάσουμε τον στόχο μας.


Τα μαλλιά μας είναι στοιχείο της δύναμής μας, της προσωπικότητάς μας, της ομορφιάς μας. Ποιος άλλωστε μπορεί να πει το αντίθετο; Άλλοι τα προτιμούν μακριά, άλλοι κοντά κι άλλοι ενδιάμεσα.


Πριν όμως γράψω οτιδήποτε για τα μαλλιά, σημειώστε ότι εδώ δε θα δώσω συμβουλές πώς να αποκτήσετε μια πλούσια κώμη ούτε τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε σημαντική απώλεια τριχών. Αν συμβεί το δεύτερο, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό σας, να κάνετε μια σειρά εξετάσεων ελέγχοντας τον σίδηρό σας και άλλα πράγματα, και να ακολουθήσετε αν χρειαστεί θεραπεία είτε συμβατική με φαρμακευτικές κρέμες ή εναλλακτική με βάμματα, βιταμίνες, διατροφή κι άλλα, ή και τα δύο.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σας βοηθήσει να σταματήσετε κάποιες επιβλαβείς συνήθειες, να παρατηρήσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε σε αλλαγές προς το καλύτερο, να ανακουφιστείτε από το άγχος και την στενοχώρια και να βοηθηθείτε ώστε να υποστηρίξετε την θεραπεία σας συμβατική ή εναλλακτική, πάντα μέσα από τη γνώση και την εμπειρία των ανθοϊαμάτων Bach.


Θα περιοριστώ σε κάποια ανθοϊάματα που θεωρώ τα πιο σημαντικά σχετικά με τα θέματα που αναφέρω παρακάτω, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιο ή κάποια άλλα δεν είναι ενδεδειγμένα. Μην ξεχνάμε ότι ο κάθε ένας είναι διαφορετικός και δεν υπάρχει μια και μοναδική λύση για όλους.


Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί άνθρωποι που χάνουν τα μαλλιά τους έχουν την εμμονική τάση να τα αγγίζουν συνέχεια, να τα βουρτσίζουν συνέχεια, να τα τραβούν δυνατά, να τα πιάνουν με λαστιχάκια που τα κόβουν και να τα αφήνουν κάτω πάλι μέσα σε δύο λεπτά. Αυτές είναι κάποιες νευρικής φύσης συνήθειες που αποκτούμε μέσα στα χρόνια και δυσκολευόμαστε να τις εντοπίσουμε και να τις κόψουμε. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται το αγαπημένο Cherry plum να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να αυξήσουμε τον αυτοέλεγχο καθώς και το Chestnut bud που μας βοηθά να σπάσουμε τα μοτίβα και τις συνήθειες. Επιλέγοντάς τα μέσα στο θεραπευτικό μπουκαλάκι μας, αρχίζουμε να αποκτούμε συνείδηση των κινήσεών μας, ελέγχοντάς και περιορίζοντάς τις.


Κάτι άλλο που χρειάζεται να εξετάσουμε αρκετοί από εμάς είναι το καθημερινό λούσιμο και η αίσθηση ότι τα μαλλιά μας βρωμίζουν εύκολα. Το φυσικό λίπος των μαλλιών δεν είναι βρωμιά. Οι πόροι του κεφαλιού μας δουλεύουν σκληρά για να παράγουν σμήγμα, πολύτιμο για την προστασίας μας από βακτήρια, μύκητες και τραυματισμούς. Λούζοντας τα μαλλιά κάθε μέρα με σκληρά σαμπουάν αφαιρούμε την υπέροχη και ευεργετική στρώση λιπαρότητας που χαρίζει στα μαλλιά λάμψη και υγεία. Μην ξεγελιέστε από την παροδική καθαριότητα των σαμπουάν αφού στην πραγματικότητα λούζοντας τα μαλλιά μας κάθε μέρα παράγεται περισσότερο σμήγμα με σκοπό να λιπάνει την ξηρότητα και την αφυδάτωση που δημιουργούνται από το συχνό λούσιμο. Αν ανήκετε στην κατηγορία των παραπάνω ανθρώπων πιείτε λίγο Crab apple. Πρόκειται για το ίαμα της καθαριότητας και απευθύνεται σ' αυτούς που έχουν εμμονή με την προσωπική υγιεινή σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες πιο υγιείς και ασφαλείς συνήθειες. Δίνουμε στον οργανισμό μας χρόνο να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να τον προστατεύει, με λίγο Impatiens για τη νευρικότητα και την ανυπομονησία. Με τη θεραπευτική μας αγωγή όπου αυτή χρειάζεται, καθώς και με ανθοϊάματα, θα μπορέσουμε να δούμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

bottom of page