top of page

9 σημάδια ότι θεραπευόμαστεΔεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί και αναρωτιόμαστε πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα και να νιώθουμε ότι πραγματικά θεραπευόμαστε και δυναμώνουμε, όσοι βρισκόμαστε σε ψυχοθεραπευτική ή ενεργειακή θεραπεία των τραυμάτων μας, των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που μας βασανίζουν ή ακόμα εργαζόμαστε με έναν σύμβουλο ενδυνάμωσης για να πετύχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο μας.


Αν διαβάζοντας τα παρακάτω, παρατηρούμε ότι μας συμβαίνουν ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα σημάδια, ας πάρουμε ανάσα και ας χαρούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Εάν πάλι εξακολουθούμε να νιώθουμε μπερδεμένοι και μπλοκαρισμένοι, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και στην όποια θεραπεία έχουμε επιλέξει, να λειτουργήσει.


1. Το πιο σημαντικό, από την προσωπική μου πείρα, σημάδι θεραπείας είναι η διαύγεια και η επίγνωση που αρχίζουμε σιγά σιγά να αποκτάμε. Έχουμε την αίσθηση ότι τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα και οι συνειδητοποιήσεις πιο συχνές, από τις πιο επιφανειακές ως τις πιο βαθιές. Κάποιες από αυτές μπορεί να μας σοκάρουν και να μας στεναχωρούν, όμως είναι ένα πολύ σπουδαίο βήμα που έχουμε κάνει για να έρθουμε πιο κοντά στην επίλυση των θεμάτων μας.


2. Καταλαβαίνουμε και αποδεχόμαστε ότι το να θεραπευτούμε από τα τραύματα, τις σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που μας βασανίζουν, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει για όλη μας τη ζωή. Συνειδητοποιούμε ό,τι έχει “γράψει” πάνω μας για χρόνια δεν μπορεί απλά να “σβηστεί” με δύο ή τρεις συνεδρίες. Αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο με τον καιρό και η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να μετατραπεί από δύσκολη και επίπονη σε αρκετά ευχάριστη μέχρι και απολαυστική.


3. Ακούμε πια τον εαυτό μας και δίνουμε αξία στα συναισθήματά μας. Ακόμη και στα αρνητικά. Ειδικά στα αρνητικά. Αυτά μπορεί να είναι το κλειδί της λύσης που τόσο πολύ αναζητάμε.


4. Παίρνουμε ρίσκα που δεν θα σκεφτόμασταν ή φοβόμασταν να πάρουμε στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την προοπτική του λάθους και πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε πιο εύκολα τον πόνο που μπορεί μια ενδεχόμενη αποτυχία να φέρει. Κυρίως όμως σημαίνει ότι προσφέρουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να βγει από την ζώνη άνεσής του και να δοκιμάσει να ζήσει.


5. Αισθανόμαστε κάθε φορά και πιο άνετα να λέμε όχι και να βάζουμε όρια, προστατεύοντας τον εαυτό μας, δίνοντάς του χώρο και χρόνο. Αυτό μπορεί αρχικά να παραξενέψει και να δείχνει ότι δυσαρεστεί τους άλλους γύρω μας, αλλά όλα είναι θέμα εκπαίδευσης.


6. Δείχνουμε στον εαυτό μας περισσότερη συμπόνοια μιλώντας του ευγενικά. Προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να μας επαναφέρουμε όταν κάτι πάει στραβά αλλά και μας επιβραβεύουμε πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.


7. Εκτιμάμε τον χρόνο που έχουμε για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να περάσουμε όμορφα. Νιώθουμε όλο και λιγότερες ενοχές για τις μικρές πολυτέλειες που προσφέρουμε στον εαυτό μας. Καλλιεργούμε σχέση εκτίμησης και φροντίδας μαζί του. Του προσφέρουμε όλο και πιο συχνά αυτό που χρειάζεται χωρίς να τον κρίνουμε για τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.


8. Κατανοούμε ότι δεν είναι απαραίτητο τα πράγματα στη ζωή μας να είναι συνεχώς τακτοποιημένα και νιώθουμε όλο και πιο άνετα μέσα στο χάος.


9. Δίνουμε χώρο, αποδεχόμαστε και αντιμετωπίζουμε με χάρη τις δύσκολες μέρες. Κατανοούμε ότι κάθε μέρα δεν είναι ίδια, όπως και εμείς έχουμε τις καλές, τις κακές και τις αδιάφορες στιγμές μας.


Σαφώς και η παραπάνω λίστα δεν είναι αποκλειστική. Αν θέλετε να προσθέσετε κι εσείς την δική σας εμπειρία, θα χαρώ να σας ακούσω.


コメント


bottom of page