top of page

Συνέντευξη με την Ειρήνη Φαναριώτη


happy girl

Η Ειρήνη Φαναριώτη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης κι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων. Πρόσφατα δημιούργησε το διαδικτυακό κανάλι Stray Stories όπου φιλοξενεί ιστορίες υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Τη ρωτήσαμε και απάντησε σχετικά με την ψυχική υγεία και τους τρόπους που η ίδια ισορροπεί, χαλαρώνει κι απολαμβάνει τη ζωή.



- Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα και πόσο σημαντική είναι για σένα;


Φροντίζω το πρωί να έχω πάντα γύρω στις δύο ώρες διαθέσιμες πριν πάω στην πρόβα. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πιω ένα ποτήρι νερό. Βουρτσίζω τα δόντια μου, πίνω τις σταγόνες από το ανθοΐαμά μου, κάνω λίγα λεπτά face yoga, αν ο χρόνος μου το επιτρέπει, και τρέχω στην κουζίνα όπου θα φάω σίγουρα καλό πρωινό. Για εμένα αυτές οι πρώτες ώρες με τον εαυτό μου είναι πολύ σημαντικές. Έχω παρατηρήσει πως όταν σηκώνομαι τελευταία στιγμή και φεύγω από το σπίτι με την ψυχή στο στόμα, όλη την ημέρα νιώθω αποσυντονισμένη και κουρασμένη. Νομίζω ότι οι πρωινές ώρες είναι πολύ σημαντικές για την ισορροπία μας μέσα στην ημέρα.


- Πόσο σημαντική είναι για σένα η ψυχική σου υγεία και γιατί;


Η ψυχική μου υγεία, τολμώ να πω, πως είναι το παν για μένα. Επιζητούσα πάντα να είμαι τουλάχιστον λειτουργική στη δουλειά μου, στις συνεργασίες μου ,στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Τώρα μπορώ να πω πως πηγαίνω πέρα από αυτό. Θέλω πλέον να νιώθω καλά, να νιώθω πλήρης με όλα αυτά. Θέλω να βρίσκω λόγους να χαμογελώ συχνά μέσα στη μέρα. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί αν εγώ δεν έμπαινα στη διαδικασία να τολμήσω να κοιτάξω πιο βαθιά μέσα μου και να ζητήσω το παραπάνω. Αυτό που αξίζει στον καθένα μας αλλά το ξεχνάμε ή πιστεύουμε πως θα το βρούμε, δεν είναι κάτι, μια φάση είναι κλπ κλπ. Βρίσκουμε του κόσμου τις δικαιολογίες για να μη μείνουμε μόνοι μας με τον εαυτό μας, για να μην αναγκαστούμε να αντικρίσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε και να το αγαπήσουμε. Μας ενδιαφέρει κυρίως τι βλέπουν οι άλλοι σε εμάς και παλεύουμε σε όλη μας τη ζωή να φτιάξουμε αυτή την εικόνα.


- Πώς φροντίζεις να ισορροπείς ψυχικά; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε βοηθά;


Τους τελευταίους μήνες αυτό που με βοηθάει πολύ είναι η ανθοθεραπεία μου. Έχω δει μεγάλη διαφορά σε μένα μέσα σε αυτό το διάστημα. Σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία. Αλλά αυτό που εντοπίζω ως εξαιρετικά βοηθητικό και μοναδικό στην ανθοθεραπεία πέραν του φυσικού τρόπου είναι και το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να επικεντρώνομαι σε συγκεκριμένα συναισθήματα μιας περιόδου. Οπότε και τα αποτελέσματα είναι σχετικά άμεσα ορατά, κυρίως αν είναι συνεπής κάποιος με την λήψη τους. Και το άλλο καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να πιστέψεις ότι λειτουργούν. Λειτουργούν εν αγνοία σου!


- Πιστεύεις ότι η ψυχική κι η σωματική υγεία συνδέονται με κάποιο τρόπο; Σου έχει συμβεί να παρατηρήσεις αλληλεπιδράσεις;


Ναι το πιστεύω. Έχω περάσει περιόδους έντονου στρες ή και στεναχώριας που είχαν σωματική επίδραση. Τα λεγόμενα ψυχοσωματικά νοσήματα, σε μένα κυρίως εμφανίζονται στο δέρμα ή στο γαστρεντερικό σύστημα.


- Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει στρες στην καθημερινότητά σου και πώς το αντιμετωπίζεις;


Πολλά πράγματα,δυστυχώς. Από τα πιο απλά ζητήματα μέχρι πιο μεγάλης και πολύπλοκης σημασίας. Από την πιθανή κίνηση που μπορεί να βρω στο δρόμο για τη δουλειά, την άσχημη συμπεριφορά ενός ανθρώπου στο δρόμο, την πιθανή επαφή μου με κάποιον άνθρωπο ή αδέσποτο ζώο που βρίσκεται σε ανάγκη μέχρι μια σύγκρουση με κοντινό μου πρόσωπο, το οικονομικό κομμάτι της δουλειάς μου, το αβέβαιο μέλλον, η ανασφάλεια.. κι αν με αφήσεις μπορώ να γράφω σελίδες νομίζω. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, παλεύω πολύ μέσα μου ώστε να μην παίρνω φωτιά εύκολα γιατί είναι κι ο χαρακτήρας μου επιρρεπής σε αυτό, παίρνω βαθιές ανάσες, προσπαθώ να μετράω ποιες μάχες αξίζει να δώσει κανείς και ποιες όχι γιατί η ενέργεια και η ψυχική δύναμη δεν είναι άπλετη. Και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό συχνά. Και πιστεύω πραγματικά πολύ και στο ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Συνήθως έρχονται για να μας διδάξουν κάτι. Αν ανοίξουμε καλά τα ματάκια μας και παρατηρήσουμε σε εμάς θα κάνουμε καλό.



- Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου τρόποι χαλάρωσης;


Ακούω μουσική συχνά για να χαλαρώσω, κάνω λίγη γιόγκα πιο πολύ μόνη μου και στο ρυθμό μου. Περνάω αρκετή ώρα με τα ζωάκια μου, έχω μια σκυλίτσα και δύο γάτες. Βλέπω πολλές σειρές, κυρίως για να με πάρει ο ύπνος! Διαβάζω πράγματα που μου αρέσουν, πολλά τα έχω ξαναδιαβάσει. Και τώρα τελευταία ανακάλυψα έναν άλλο τρόπο χαλάρωσης. Δεν κάνω τίποτα. Τις πρώτες φορές ήταν τρομακτικό. Δεν το είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου. Ίσως μόνο τότε που ήμουν βρέφος. Από τότε είχα να καθίσω και να μην κάνω απολύτως τίποτα. Είναι μαγικό!


- Μικρές πολυτέλειες που προσφέρεις καθημερινά στον εαυτό σου.


Μμμμ νομίζω επιτρέπω σχεδόν κάθε μέρα κάποια μικρή πολυτέλεια. Να ντυθώ όμορφα παρόλο που απλώς έχω πρόβα και πρέπει να βάλω μια φόρμα και να πάω, να βαφτώ ίσως λίγο,να φτιάξω τα νύχια μου. Τέτοια πράγματα, κοριτσίστικα. Για μια άλλη γυναίκα ίσως αυτά να είναι τα απαραίτητα, δε λέω. Αυτό που θα ήθελα να κάνω πιο συχνά είναι μασάζ. Να μου κάνουν δηλαδή. Γιατί είμαι χρόνια πιασμένη!


- Έχεις δοκιμάσει ποτέ τα ανθοϊάματα Μπαχ κι αν ναι ποια η εμπειρία σου;


Έχω δοκιμάσει και τα προτείνω σε όποιον άνθρωπο μιλήσω. Ιδιαίτερα μέσα στην καραντίνα, θέματα, έστω και μικρά, που μπορεί να είχε ο καθένας μας διογκώνονται κι επιζητούν επίλυση. Πιστεύω ότι είναι το πιο σπουδαίο και χρήσιμο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Προσωπικά έχω μπει σε μια ρουτίνα καθημερινής λήψης ανθοϊαμάτων κι έχω δει τεράστια διαφορά. Ψυχική ανάταση, αισιοδοξία, διαύγεια πνεύματος, οργανωτικότητα, συγκέντρωση σε στόχο, χαλάρωση από στρες ή και φόβο.



- Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή και γιατί;


Κάτι ανάμεσα σε άνοιξη και καλοκαίρι.


- Τα τιπς σου για μια ήρεμη κι αρμονική μέρα/ζωή.


Παίρνω λίγα λεπτά για να αδειάσω τη σκέψη μου μέσα στην ημέρα και να σκεφτώ ύστερα κάτι που με κάνει να χαμογελάω. Κάνω stretching ή λίγες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Προσπαθώ να συγκεντρώνομαι στη στιγμή που συμβαίνει κάτι χωρίς να σκέφτομαι το επόμενο ή το προηγούμενο βήμα. Έστω και τεχνητά στην αρχή. Και σίγουρα για να είμαι σε θέση να το κάνω πιο εύκολα και πιο αβίαστα, είμαι πάντα τυπική στη λήψη των ανθοϊαμάτων μου.


- Το μότο σου στη ζωή.


Όλα θα γίνουν.


- Αγαπημένη σου ταινία/βιβλίο/έργο τέχνης;


bottom of page