top of page

Πώς τα ανθοϊάματα μπορούν να βοηθήσουν με τις φοβίες την περίοδο του κορονοϊού.

Τα τρία ανθοϊάματα που μου έσωσαν την ζωή κατά την διάρκεια της πανδημίας.


Δύσκολη περίοδος αυτή που διανύουμε τον τελευταίο καιρό. Προσωπικά, στο άκουσμα της πανδημίας πριν δύο μήνες και με την σκέψη ότι θα μολυνθώ από έναν ιό που σκοτώνει βασανιστικά ή ότι οι γονείς μου μπορεί να αρρωστήσουν και να μην καταφέρουν να αναρρώσουν, τρόμαξα και σοκαρίστηκα τόσο που άρχισα να έχω εφιάλτες και να προσέχω τα πάντα σε σημείο απολύτως εμμονικό.


Μόλις συνειδητοποίησα το μέγεθος του τρόμου που ένιωθα και πόσο κακό αυτό θα έκανε στην ψυχική και σωματική μου υγεία, πήρα δύο σταγόνες από τρία θαυματουργά ανθοϊάματα για τον φόβο. Αυτές οι σταγονίτσες ήταν αρκετές να κάνουν το θαύμα τους. Το μυαλό μου άρχισε σιγά σιγά να ηρεμεί, να βλέπω την κατάσταση λίγο πιο καθαρά, να είμαι πιο θαρρετή αλλά να εξακολουθώ την ρουτίνα της καθαριότητας με περισσότερη φροντίδα και σύνεση για τον εαυτό μου και τους άλλους, και λιγότερο φόβο.


Η σύνεση είναι η δύναμη του να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί κάποιος καλώς, δηλαδή με λογική, τα πράγματα, και να πράττει ανάλογα. Σύνεση είναι το αντίθετο του εμμονικού φόβου και του τρόμου, και πηγάζει από την διαύγεια. Τα ανθοϊάματα έχουν την ικανότητα να μας βοηθούν να δούμε καθαρά τις καταστάσεις, να κρίνουμε χωρίς φόβο και να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα όπως είναι. Έχοντας ξεκάθαρη εικόνα μιας κατάστασης δρούμε προσεκτικά, μετρημένα αλλά και με θάρρος.


Ο Dr Bach πολύ νωρίς κατανόησε τον φόβο και τον κατηγοριοποίησε σε 5 διαφορετικές εκδηλώσεις. Τρεις αποτελούν το θέμα αυτού του ποστ και τους φόβους που προσωπικά αντιμετώπισα την περίοδο αυτή.



1. Rock rose


Είναι το ανθοίαμα για τον οξύ και έντονο φόβο, τον τρόμο, τον πανικό που προκάλεσαν τα νέα της πανδημίας. Το ανθοίαμα αυτό έχει την ιδιότητα να μας βοηθά να δείχνουμε θάρρος και προθυμία να ζήσουμε την ζωή μας κάτω από όποιες συνθήκες. Να αποκτούμε δυνατή θέληση ώστε να ξεπεράσουμε τις αναποδιές και δυσκολίες που συναντάμε. Ήταν το πρώτο ανθοίαμα που πήρα. Ένιωσα άμεσα την ανακούφιση και ενισχύθηκε η πίστη μου ότι όλα θα πάνε καλά.


2. Mimulus


Αγαπημένο ανθοίαμα για τους φόβους που μπορούμε να προσδιορίσουμε και να ονοματίσουμε. Ωφέλιμο για τους ανθρώπους που φοβούνται τις ασθένειες, τον θάνατο, τα μικρόβια. Οι φοβίες εμφανίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα ή είναι μόνιμες. Μας εμποδίζουν να είμαστε λειτουργικοί, κοινωνικοί και να απολαμβάνουμε τη ζωή μας. Περιορίζουν τις επιλογές μας και την ελευθερία μας και κατευθύνουν τις αποφάσεις μας. Το mimulus μας βοηθά να βρούμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας με ηρεμία και πολλές φορές με χιούμορ. Μας βοηθά να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας και να χαιρόμαστε τη ζωή με τόλμη και ελευθερία.



3. Red chestnut


Ανθοίαμα πολύ χρήσιμο αυτόν τον καιρό καθώς ο φόβος για την υγεία των αγαπημένων μας είναι πολλές φορές πιο έντονος και οξύς από τον φόβο για την ίδια μας την υγεία και ίσως τη ζωή. Στην κατάσταση Red chestnut, ανησυχούμε και φοβόμαστε υπερβολικά για το κακό που μπορεί να συμβεί στους άλλους. Αυτές οι σκέψεις είναι εξαιρετικά βλαπτικές για τους ανθρώπους που τις κάνουν αλλά και για αυτούς που απευθύνονται, καθώς ο φόβος είναι μεταδοτικός. Λαμβάνοντας το ανθοίαμα αυτό, αρχίζουμε να νιώθουμε και να καλλιεργούμε σκέψεις ασφάλειας και υγείας και να τις εξωτερικεύουμε προς τους γύρω μας. Αρχίζουμε να νιώθουμε πιο ψύχραιμοι και να το μεταδίδουμε και τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι με την σειρά τους αρχίζουν να νιώθουν πιο αισιόδοξοι και θετικοί.


bottom of page