top of page

Curry ελληνικό Antho:Iasis


Το σώμα χρειάζεται νόστιμες και υγιεινές συνταγές και η ψυχή ευχάριστες και υγιείς σκέψεις. Μην ξεχνάτε ότι σώμα και πνεύμα είναι συνδεδεμένα και δεν είμαστε παρά ένα ενιαίο σύστημα σωματικών λειτουργιών, πνευματικών διεργασιών και συναισθηματικών εκδηλώσεων.


Φροντίζοντας το σώμα, τρέφοντάς το με καθαρές τροφές ενεργειακά φορτισμένες όπως φρέσκα λαχανικά, φρούτα και βότανα, δημιουργούμε υγιείς συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί το πνεύμα και η ψυχή. Αν είστε στην αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας, πάρτε κουράγιο και συνεχίστε και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιαστείτε με τα αποτελέσματα. Αν ανήκετε ήδη σ' αυτούς που πιστεύουν στην ολιστική προσέγγιση της υγείας, να ξέρετε δεν είστε μόνοι.


Η συνταγή αυτή είναι εύκολη και σχετικά γρήγορη. Είναι για όλους αλλά ιδιαίτερα για αυτούς που αγαπούν τα υγιεινά ασιατικά πιάτα.




Υλικά


Για το curry

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα

3 κλωναράκια άνηθο χοντροκομμένα

μισή πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο

μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

2 μανιτάρια λευκά μεγάλα κομμένα ροδέλες

1 κουτί coconut milk

1 κ.σ. μπαμπάτσικη curry madras

1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

ελαιόλαδο


Για τον πουρέ

μια γλυκοπατάτα μεγάλη

μια πατάτα μεγάλη

μια πρέζα μοσχοκάρυδο

μια κουταλιά ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι


Για τη γαρνιτούρα

φρέσκο κόλιανδρο

λεμόνι


Ξεκινάμε με τον πουρέ. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο ειδικό καλαθάκι για ατμό μες την κατσαρόλα αφού έχουμε γεμίσει με 3 δάχτυλα περίπου νερό και κλείνουμε με το καπάκι. Ανοίγουμε το μάτι στην πιο δυνατή φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί ατμός. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε στο μισό και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Εναλλακτικά, βράζουμε τις πατάτες και αφού είναι έτοιμες τις σουρώνουμε.


Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα μπωλ και τις κάνουμε πουρέ με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (αυτό με τις τρύπες ή τις ρίγες) ή με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε το λάδι, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στην άκρη.


Συνεχίζουμε την σάλτσα curry. Σε ένα τηγάνι (εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ πια αντικολλητικά καθώς τα χημικά στις επιστρώσεις τους έχουν συνδεθεί με κάποια είδη καρκίνου. Για περισσότερα κάντε την έρευνά σας διαδικτυακά.) βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τα μανιτάρια, τον άνηθο και την πιπεριά τσίλι. Φέρνουμε μια βόλτα μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε την πιπεριά, το κολοκυθάκι, το curry madras, τον τριμμένο κόλιανδρο και φέρνουμε άλλη μία βόλτα μέχρι να μαλακώσουν και αυτά και να μαριναριστούν με τα μπαχαρικά.


Στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα καρύδας και λίγο νερό (προσοχή όχι πολύ, δε θέλουμε τα λαχανικά μας να παραβράσουν και να γίνουν νιανιά αλλά θέλουμε να κρατήσουν μια τραγανότητα) και βράζουμε 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα μας.


Φτιάχνουμε το πιάτο μας ως εξής πάντα αναλόγως την πείνα: τον πουρέ από κάτω ως λοφάκι, από πάνω βάζουμε με το κουτάλι υλικό της σάλτσας χωρίς πολύ ζουμί και τελειώνουμε με ζουμί τριγύρω από το λοφάκι του πουρέ και από πάνω. Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και λεμόνι.


Καλή απόλαυση!

bottom of page