top of page

Συνέντευξη με την Έλενα Κολοβού



Η Έλενα Κολοβού γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αμβούργο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη λογοτεχνική μετάφραση, καθώς και δασκάλα Yoga. Είναι γονέας μιας κόρης κι ενός γιου .



-Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα και πόσο σημαντική είναι για σένα;


Κατά τη γνώμη μου, τα πρώτα 5 -10 λεπτά μετά την αφύπνιση είναι πολύ σπουδαία για τη συνολική διαδρομή της ημέρας. Κι αυτό επειδή κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών είναι κανείς ακμαίος, ήρεμος και διαυγής συναισθηματικά και πνευματικά, χωρίς - ακόμη - την επίδραση των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Συνεπώς, επιδιώκω να έχω πάντα λίγο extra χρόνο, ώστε να μην ξεκινήσω οτιδήποτε κάνω με βιασύνη και ταχυπαλμία. Λόγω πολύχρονης σχέσης με την Ομοιοπαθητική, αποφεύγω τον καφέ οπότε το τσάι βοτάνων κάνει υπέροχη δουλειά.


-Πόσο σημαντική είναι για σένα η ψυχική σου υγεία και γιατί;

Η εποχή που διανύουμε είναι από μόνη της αρκούντως νευρωτική, με διάφορα και πολυεπίπεδα άγχη και προβλήματα. Πιστεύω ότι όλοι μας οφείλουμε να προασπίζουμε την ψυχολογική μας κατάσταση και να εξασφαλίζουμε πάση θυσία μικρές ''οάσεις'' ανάτασης, ευχαρίστησης και εσωτερικής αποφόρτισης μέσα στην αόρατη υπερταχύτητα της ζωής. Διαφορετικά, θα χαθεί η ισορροπία. Για μένα προσωπικά, τα παραπάνω ισχύουν εμφατικά, καθώς λόγω έντονου ταμπεραμέντου είμαι ευεπίφορη στο να ανεβάζω γρήγορα στροφές. Κι η ''σπινθηροβόλος σύγχυση '' δεν είναι καλός σύμβουλος.


-Πώς φροντίζεις να ισορροπείς ψυχικά; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε βοηθά;

Οπωσδήποτε η Yoga, με την έννοια ότι επικεντρώνεσαι αναγκαστικά στον εαυτό σου και στην στιγμή. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι αδύνατον να είσαι σωματικά ή διανοητικά απών ή να διερωτάσαι π.χ. πώς και πότε θα πληρώσεις τον σε εκκρεμότητα λογαριασμό της ΔΕΗ. Αυτό από μόνο του λειτουργεί ιδιαίτερα κατευναστικά. Επίσης, η επαφή με την ομορφιά και την τέχνη είναι ένας τεράστιος δρόμος εσωτερικής ξεκούρασης κι εξισορρόπησης.


-Πιστεύεις ότι η ψυχική κι η σωματική υγεία συνδέονται με κάποιο τρόπο; Σου έχει συμβεί να παρατηρήσεις αλληλεπιδράσεις;

Αναντίρρητα. Όταν είναι κανείς κουρασμένος, ψυχικά υπερφορτωμένος κι άυπνος, είναι και πιο επιρρεπής σε μικροατυχήματα, ιώσεις και πεσμένο εν γένει ανοσοποιητικό. Αντιστρόφως, είναι σχεδόν αδύνατον να έχει κανείς ημικρανία και να παραμένει σε καλή διάθεση. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, το ένα διαπνέει και τροφοδοτεί το άλλο.


-Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει στρες στην καθημερινότητά σου και πώς το αντιμετωπίζεις;

Θα έλεγα ότι ένα πολύ σφιχτό και ανελαστικό πρόγραμμα με ελλιπή διαλείμματα με στρεσάρει και με καταπιέζει αρκετά. Όπως επίσης μου δημιουργεί ενόχληση το στοιχείο της ασυνεννοησίας και της έλλειψης επικοινωνίας. Προφανώς βέβαια αυτά συμβαίνουν πολύ συχνά στη ζωή, κι έτσι, όταν δε διαθέτω την πολυτέλεια να αποχωρήσω από μια κατάσταση, σα μια βραχυπρόθεσμη λύση, κλείνω έστω και για μερικά δευτερόλεπτα τα μάτια κι αναπνέω πολύ βαθιά και συνειδητά. Έπειτα, έρχεται η σειρά της διακωμώδησης - και της περίστασης και του εαυτού μου.


-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου τρόποι χαλάρωσης;

Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά μου, οι ποιοτικές συζητήσεις με τους φίλους μου, η μουσική που θα στείλει ο σωστός άνθρωπος την σωστή στιγμή, τα χρώματα κι η θάλασσα. Από τόπους, η Ανάφη και η Ανάληψη του Κάστρου Κυλλήνης.

-Μικρές πολυτέλειες που προσφέρεις καθημερινά στον εαυτό σου.


Η ανάγνωση - κατά προτίμηση ανεξαρτήτως συνθηκών - ενός δυνατού ποιήματος ή αποσπάσματος ενός γενναίου βιβλίου. Επίσης, με ελκύει οτιδήποτε είναι πρωτότυπο και κατά το δυνατόν χειροποίητο. Φαγητό, λικέρ, αρωματικά έλαια, χειροτεχνίες και κοσμήματα.


-Έχεις δοκιμάσει ποτέ τα ανθοϊάματα Μπαχ κι αν ναι ποια η εμπειρία σου;

Ναι, εδώ και 4 μήνες περίπου. Εξαιτίας της πολύχρονης γνωριμίας με την Αγγελική, την οποία εκτός του ότι συμπαθώ πολύ, επιπρόσθετα εκτιμώ ιδιαίτερα για τη γενικότερη στάση της απέναντι στη ζωή, σκέφτηκα να δοκιμάσω αυτό το τόσο φυσικό και ήπιο σύστημα. Μου αρέσει πολύ που δεν υπάρχει η μεγαλόσχημη υπόσχεση της πανάκειας, παρά μόνο η διάθεση για υποστήριξη, ενθάρρυνση κι ενδυνάμωση απέναντι στα αναπόφευκτα εμπόδια που φέρνει η ζωή, αλλά και ο ίδιος ο χαρακτήρας μας.


-Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή και γιατί;

Αν και το ελληνικό καλοκαίρι είναι ασύγκριτο, με όλη αυτήν την απαρτίωση του φωτός, της απλότητας, του λευκού, της ελευθερίας των ελάχιστων απαιτούμενων αγαθών, θα τολμήσω να πω πως τα μεγαλύτερα δώρα και τις ισχυρότερες συγκινήσεις στη ζωή μου, μου τις έχει προσφέρει η εποχή του φθινοπώρου.


-Τα τιπς σου για μια ήρεμη κι αρμονική μέρα/ζωή.

Να υπάρχει έστω κάτι ελάχιστο κάθε μέρα που θα σε γεμίζει με ευφρόσυνη προσμονή. Γιατί η καθημερινότητα είναι μονάδα μέτρησης της ιστορίας.


-Το μότο σου στη ζωή.


«Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις»

-Αγαπημένη σου ταινία/βιβλίο/έργο τέχνης.

Η ταινία ''The end of the affair'' του Neil Jordan όχι τόσο λόγω τεχνικής αρτιότητας, όσο για τον τρόπο που με έκανε να αισθανθώ.

Βιβλίο ''Doktor Faustus'' του Thomas Mann Έργο τέχνης ''Αγροτόσπιτο στην Προβηγκία'' του Vincent van Gogh

bottom of page