top of page

Συνέντευξη με την Άρτεμη Θύμιου


Η Άρτεμις Θύμιου ζει στην Αθήνα αλλά ονειρεύεται ένα σπίτι σε νησί για να μπορεί να βλέπει κάθε πρωί τη θάλασσα. Εναλλακτικά, θα ήθελε να ζει στη Ρώμη. Και στις δύο περιπτώσεις θα άνοιγε το δικό της βιβλιοπωλείο. Μέχρι να συμβούν όλα αυτά, γράφει για όσα αγαπά στο marieclaire.gr και κάνει όσα περισσότερα ταξίδια επιτρέπει ο χρόνος και το budget της.



-Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα και πόσο σημαντική είναι για σένα;


Χρειάζομαι πάντα λίγα λεπτά στο κρεβάτι αφού ξυπνήσω. Συνήθως πετάγομαι έξω από αυτό όταν υπάρχει κάποια σημαντική υποχρέωση ή έχω αργήσει. Από τα πρώτα πράγματα που κάνω είναι να φάω πρωινό και οπωσδήποτε να πιω καφέ πριν πλύνω τα δόντια μου και φύγω για το γραφείο. Στο ενδιάμεσο θα τσεκάρω το κινητό μου για να απαντήσω σε μηνύματα ή για να δω τι συμβαίνει στον κόσμο. Η ρουτίνα μου είναι σημαντική όχι γιατί δεν μπορεί να αλλάξει αλλά γιατί μου δίνει μια αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας. Επίσης, έβαλα με κόπο το πρωινό στην καθημερινότητά μου αντί του σκέτου καφέ οπότε ίσως αυτό να του δίνει μεγάλη σημασία που υπάρχει.



-Πόσο σημαντική είναι για σένα η ψυχική σου υγεία και γιατί;


Θεωρώ ότι η ψυχική υγεία πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας. Ευτυχώς μεγαλώνουμε σε κοινωνίες που οι άνθρωποι δεν θεωρούν ταμπού να μιλούν για ψυχικά νοσήματα και έχουμε σταματήσει να εξηγούμε συμπεριφορές λέγοντας απλά “είναι τρελή”. Μεγαλώνοντας δίνω πολύ μεγάλη βάση στο να είμαι καλά γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στις σχέσεις μου και στην καθημερινότητά μου. Δεν τα καταφέρνω πάντα αλλά βάζοντας σε μία τάξη τα πράγματα μέσα μου με βοηθά στο να έχω μια τάξη και σε όλα τα άλλα που είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία μου.



-Πώς φροντίζεις να ισορροπείς ψυχικά; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε βοηθά;


Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σε αυτό γιατί έχει να κάνει και με την εποχή και τη φάση στην οποία βρίσκομαι. Προσπαθώ να κάνω ταξίδια όσο περισσότερο μπορώ γιατί μου δίνει μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας και την πολυτέλεια του χρόνου για να σκεφτώ.Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορώ να το κάνω σε καθημερινή βάση. Τις μέρες που δεν μπορώ να φύγω, διαβάζω. Όχι απαραίτητα βιβλία. Πολλές φορές βρίσκω ανακούφιση σε άρθρα ψυχικής υγείας στο διαδίκτυο γιατί τα αντιπαραθέτω με τα συναισθήματα που βιώνω. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό για μένα το γράψιμο. Με βοηθά να τακτοποιώ τις σκέψεις μου ή ακόμα και να τις αναγνωρίζω.



-Πιστεύεις ότι η ψυχική κι η σωματική υγεία συνδέονται με κάποιο τρόπο; Σου έχει συμβεί να παρατηρήσεις αλληλεπιδράσεις;


Είμαι σίγουρη ότι συνδέονται παρόλο που είμαι ένας άνθρωπος που τεμπελιάζει στο κομμάτι της άσκησης. Ξέρω πως αν δεν είμαι καλά ψυχικά δεν θα έχω διάθεση να περιποιηθώ το δέρμα μου ή το σώμα μου. Το ανάποδο θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να το παρατηρήσεις: αν σωματικά δεν είσαι υγιής έχει επίπτωση στον ψυχισμό σου. Στη δική μου περίπτωση έχω δει να συμβαίνει το πρώτο γιατί είμαι από αυτούς που υποφέρουν από στρες και συχνά με φέρνει μπροστά από τέτοιες καταστάσεις. Αποδίδω πολλές φορές στο στρες μου τους πονοκεφάλους ή την ενόχληση στο στομάχι.



-Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει στρες στην καθημερινότητά σου και πώς το αντιμετωπίζεις;


Το στρες είναι το μεσαίο μου όνομα. (Γέλια.) Συνήθως στρεσάρομαι όταν είναι γεμάτο το πρόγραμμα μου από υποχρεώσεις και προκύπτουν νέες που προσπαθώ να χωρέσω είτε είναι σημαντικές είτε ασήμαντες. Κάποιες φορές βέβαια οι εκκρεμότητες που έχω στη λίστα μου δεν είναι απαραίτητο να γίνουν από μένα -έχω την τάση να προσφέρομαι όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια- ή απλά είναι αδύνατον να γίνουν. Δεν μπορώ να είμαι ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Αυτό που είναι η αρχή για κάθε κρίση στρες που βιώνω είναι η υπερανάλυση των καταστάσεων και πολλές φορές και η μεγέθυνσή τους μέσα στο κεφάλι μου. Το ότι μπορεί να μίλησα απότομα στο τηλεφώνημα με την αδερφή μου θα με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί να την στεναχώρησα άρα αυτό με κάνει κακή αδερφή και πολύ εύκολα η σκέψη αυτή να ξεφύγει στο κεφάλι μου. Βέβαια τώρα που με ακούω να το λέω, μήπως αυτό κρύβει λίγο έλλειψη αυτοπεποίθησης;



-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου τρόποι χαλάρωσης;


Θα μου άρεσε να απαντάω σε αυτές τις ερωτήσεις με κάποιο ψαγμένο πρόγραμμα γυμναστικής αλλά δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί. Βρίσκω, λοιπόν, πιο πεζούς τρόπους. Ξοδεύω, για παράδειγμα, εργατοώρες βλέποντας βίντεο στο YouTube: από απαγγελίες ποιημάτων μέχρι τα 10 snacks που τρώει ο κάθε YouTuber καταλήγοντας σε κάποιο απόσπασμα των Friends ή των Απαράδεκτων. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα στη λίστα μου είναι και οι σειρές και οι ταινίες που μπορώ να κάνω μαραθωνίους με μικρά διαλείμματα για φαγητό και τουαλέτα.

Με χαλαρώνει επίσης μια έξοδος για καφέ ή ποτό με φίλους. Ειδικά με κάποιους συγκεκριμένους που με κάνουν να ξεχνιέμαι από όλα.

Θα μπορούσα να σου πω και το διάβασμα αλλά θα ήταν ψέμα. Το διάβασμα ενός βιβλίου συνεπάγεται μια εσωτερική διεργασία που μόνο χαλάρωση δεν είναι για μένα. Κρατάω όμως το γράψιμο ως τελευταίο μου χαρτί γιατί με αποφορτίζει. Ακόμα κι αν γράφω απλά λίστες με μέρη που θέλω να πάω.



-Μικρές πολυτέλειες που προσφέρεις καθημερινά στον εαυτό σου.


Χωρίς δεύτερη σκέψη θα βάλω εδώ το skin care. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί πολυτέλεια αλλά ρουτίνα αλλά δεν ήμουν ποτέ ο άνθρωπος που ασχολείται με την εμφάνισή του. Τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψα τη χαρά του να κάνω μάσκα ομορφιάς και του να χρησιμοποιώ αξεσουάρ όπως είναι το jade roller. Επίσης, δεν χάνω ποτέ το μηνιαίο μου ραντεβού με την μανικιουρίστ. Θα μπορούσα να βάφω τα νύχια μόνη μου αλλά απολαμβάνω τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο γιατί επικεντρώνομαι μόνο σε εμένα και κάτι που με κάνει να είμαι και να νιώθω όμορφη. Μικρή πολυτέλεια αλλά με μεγάλη αξία είναι και το διαδικτυακό detox που έχει μπει στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια και λόγω δουλειάς. Κλείνω το wifi ή το 3G για τουλάχιστον μία ώρα. Θα μπορούσε κάποιος να πει: γιατί απλά δεν σταματάς να τσεκάρεις το κινητό σου ή να απενεργοποιήσεις τις ενημερώσεις; Ίσως γιατί έτσι νιώθω ότι βάζω ξεκάθαρο όριο προσωπικού χρόνου.



-Έχεις δοκιμάσει ποτέ τα ανθοϊάματα Μπαχ κι αν ναι ποια η εμπειρία σου;


Δεν τα δοκίμασα απλά αλλά τα έχω βάλει στη ζωή μου εδώ και λίγους μήνες. Ίσως θα μπορούσα να πω και ότι έχω μπει στον κόσμο των ανθοϊαμάτων Bach γιατί ξεδιπλώθηκε μπροστά μου κάτι πρωτόγνωρο. Δεν είναι μόνο η ευεργετική τους ιδιότητα αλλά και η διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης στην οποία με έχει σπρώξει η θεραπεία αυτή που θεωρώ ότι μόνο καλύτερη μπορεί να με κάνει.



-Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή και γιατί;


Αν και δεν αντέχω τον καύσωνα της Αθήνας μάλλον το καλοκαίρι είναι αυτό που μου ταιριάζει. Έχει ελευθερία, ξεγνοιασιά, ήλιο και θάλασσα. Επίσης, έχει αυτά τα πανέμορφα ηλιοτρόπια που είναι το αγαπημένο μου λουλούδι! Α! Και το πεπόνι.



-Τα τιπς σου για μια ηρεμη κι αρμονική μέρα/ζωή.


Το πιο σημαντικό είναι να βγάλεις έξω από τη μέρα σου ή τη ζωή σου την αρνητική ενέργεια. Ο καθένας βρίσκει το δικό του τρόπο για να το κάνει που δεν είναι απαραίτητα πάντα ο ίδιος. Εγώ ας πούμε προσπαθώ να το κάνω τώρα με ανθοϊάματα γιατί η αρνητική ενέργεια δεν έρχεται πάντα από τους άλλους, μπορεί να είμαστε και εμείς φορείς της.



-Το μότο σου στη ζωή.


Τα μάτια είναι η καρδιά. Είναι ατάκα από το αγαπημένο μου βιβλίο.



-Αγαπημένη σου ταινία/βιβλίο/έργο τέχνης.


Αγαπημένη ταινία: Η ζωή είναι ωραία του Ρομπέρτο Μπενίνι.

Αγαπημένο βιβλίο: Ο μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξιπερί.

Αγαπημένο έργο τέχνης: Η έναστρη νύχτα του Βίνσεντ βαν Γκογκ.


Όλα έχουν επηρεάσει με έντονο τρόπο τη ζωή μου και μπορώ αν θέλεις να κάτσω να σου μιλάω ώρες για αυτά.


bottom of page