top of page

Πώς να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας με τη βοήθεια των ανθοϊαμάτων Bach

5 αγαπημένα ανθοϊάματα Bach που μπορούν να κάνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα.


Τα ανθοϊάματα Bach είναι φυσικά παρασκευάσματα από λουλούδια - νερό πηγής και μπράντυ σε μικροποσότητα ως συντηρητικό - που επιδρούν διακριτικά στην ψυχοσύνθεσή μας, ανακουφίζοντας την ψυχή και χαλαρώνοντας το νου. Επαναφέρουν την ισορροπία όπου τα αρνητικά συναισθήματα κυριεύουν, μπολιάζοντάς μας με θετικότητα κι αισιοδοξία.


Έχουν επίσης την ιδιότητα να μας βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους μας και να πραγματοποιήσουμε ό,τι ονειρευόμαστε αρκεί οι στόχοι μας και τα όνειρά μας να συμβαδίζουν με τον σκοπό που επιφυλάσσει για εμάς ο Ανώτερος Εαυτός μας, μακριά από εγωισμούς και ματαιοδοξίες. Ακόμα κι όταν ξέρουμε και νιώθουμε που θέλουμε να φτάσουμε, κι ο σκοπός μας είναι χρηστός, συχνά ο τρόπος δράσης κι η αφοσίωση μας δοκιμάζονται από αναβλητικότητα, ατέρμονη ονειροβασία και το απίστευτο κώλυμα της τελειομανίας που όλα πρέπει να είναι πάντα καλοζυγισμένα. Επίσης, δεν είναι αμελητέος ο φόβος της αποτυχίας που μπορεί να προκάλεσε μια προηγούμενη ατυχία ή το γεγονός ότι τα παθήματα μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως μαθήματα κι έτσι πολύτιμοι οδηγοί στην επιτυχία μας.


Η λίστα των εμποδίων που μας κρατούν μακριά από την πραγματοποίηση των ονείρων μας είναι μεγάλη κι ανάλογα με το χαρακτήρα και τα βιώματα του καθενός, μπορούν να επιλεχθούν τα αντίστοιχα ανθοϊάματα που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας και να δυναμώσουμε τις θετικές μας πτυχές με σκοπό την επιτυχία μας. Σ' αυτό όμως το άρθρο θα εστιάσουν σε 5 ανθοϊάματα που προσωπικά με βοήθησαν να πάω τα πράγματα παραπέρα και να ξεπεράσω τα εμπόδια που ο ίδιος μου ο εαυτός μου έθετε. Τα συγκεκριμένα ανθοϊάματα λειτούργησαν ως μοχλός ενεργητικότητας και δραστηριοποίησης και με έφεραν πιο κοντά στον εαυτό μου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δω τα όνειρά μου να πραγματοποιούνται, όπερ και εγένετο.



1. Clematis


Από την πρώτη κιόλας επαφή μου με τα ανθοϊάματα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι το clematis ως το ανθοΐαμα των καλλιτεχνών και των αιώνιων αιθεροβαμόνων. Το ανθοΐαμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό γι αυτούς που αδιαφορούν για το εδώ και τώρα και που μονίμως φαντασιώνονται καταστάσεις του μέλλοντος. Ονειροβατούν, ζουν κάπου ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, κι όταν τους μιλάς είναι σαν να τους επαναφέρεις από ένα όνειρο που δε θέλουν να τελειώσει. Παρόλο που λίγοι μπορούν να επικαλεστούν με επιτυχία τον τίτλο του φευγάτου καλλιτέχνη, υπάρχουν στιγμές στη ζωή των υπολοίπων από εμάς απλών θνητών, ακόμα και στιγμές μέσα στη μέρα μας, που νιώθουμε ότι το μυαλό φεύγει και χάνεται σε διαδρομές άγνωστες και φανταστικές. Το clematis μας δίνει το χέρι ώστε να προσγειωθούμε ομαλά στην πραγματικότητα, να συγκεντρωθούμε στις απαιτήσεις της παρούσας στιγμής και να καταστρώσουμε σχέδια δράσης ώστε να δούμε τις υπέροχες, ευφάνταστες ιδέες μας να πραγματοποιούνται. Όπως έλεγε κι η σοφή Αγγλίδα δασκάλα μου των ανθοϊαμάτων το clematis είναι η κλωστή που συνδέει τον εγκέφαλο όπου κατοικούν οι υπέροχες ιδέες μας με το χέρι που κρατά το στυλό, το μολύβι, που πιέζει τα πλήκτρα ή όποιο άλλο εργαλείο ώστε η έμπνευση να λάβει σάρκα κι οστά.


2. Hornbeam


Το νούμερο 1 ανθοΐαμα για την παραγωγικότητα είτε πρόκειται για κάποια θεόπνευστη καλλιτεχνία ή για τα απλά καθημερινά άνοστα θελήματα της μέρας που πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο μας. Το ανθοΐαμα αυτό είναι για αυτούς που ξυπνάνε κουρασμένοι... από την ξεκούραση. Αν τους ρωτήσεις γιατί νιώθουν εξαντλημένοι μετά από έναν 8ώρο ύπνο θα σου πουν ότι απλά δεν ξέρουν. Το Hornbeam είναι επίσης για όλους εκείνους που από Κυριακή βράδυ αναφωνούν Ωχ πάλι Δευτέρα αύριο και τους διακατέχει εντόνως κι αδιαλείπτως το σύνδρομο της Τσαγαροδευτέρας. Είναι όμως και για τους αναβλητικούς. Για αυτούς που λένε "έλα μώρε κι αύριο μέρα είναι, δεν έγινε κάτι" με αποτέλεσμα οι εργασίες να στοιβάζονται. Πολλές φορές οι ίδιοι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από το απέραντο χάος αυτών που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ. Αν είσαι ο τύπος αυτός ανθρώπου - που αναβάλλει ή ξυπνάει κουρασμένος χωρίς λόγο ή απλά σιχαίνεται τις Δευτέρες ή κι όλα μαζί - αυτό είναι το ανθοΐαμα για σένα. Βοηθά να ξυπνάμε πιο δυναμικά ώστε να αναλαμβάνουμε δράση, να σβήνουμε από την λίστα μας πράγματα που κάναμε ώστε να ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στον στόχο μας, κι οι Δευτέρες να είναι απλά η αρχή μιας νέας εβδομαδιαίας περιπέτειας, γιατί το ταξίδι μετράει περισσότερο από τον προορισμό.




3. Rock water


Ανθοΐαμα-φωτιά για τους τελειομανείς. Όταν μάθαινα τα ανθοϊάματα πίστευα ότι δε θα με απασχολούσε ποτέ προσωπικά η λήψη αυτού του συγκεκριμένου ιάματος καθώς θεωρούσα τον εαυτό μου το αντίθετο του τελειομανή. Κι όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου κι η διαύγεια που ήρθε με τα ανθοϊάτα, φώτισε πτυχές του εαυτού μου που δεν της είχα ποτέ δει ούτε ήξερα ότι υπάρχουν. Κι όμως τελικά ήμουν ένα άτομο που ήθελε με τον τέλειο βίο του να γίνεται παράδειγμα. Μπορούσα να φτάσω σε τραγικά σημεία αυταπάρνησης και αυτοκαταπίεσης. Καθόλου κουλ πρέπει να ομολογήσω. Επίσης, εάν όλα δεν ήταν τέλεια, καλοζυγισμένα, όπως έπρεπε να είναι δεν ξεκινούσα τίποτα και κυρίως δεν ολοκλήρωνα τίποτα. Αν δεν είχα όλα τα βιβλία, όλες τις σημειώσεις ανθοϊαμάτων, δε θεωρούσα ότι είχα ολοκληρωμένη γνώση κι άποψη, αν οι επιλογές μου δεν ήταν οι σωστές κι οι ενδεδειγμένες ώστε να θεωρούμαι πρότυπο δεν προχωρούσα βήμα. Το τέλειο άλλοθι να αφήνω πράγματα ανολοκλήρωτα γιατί δεν τα θεωρούσα τέλεια ή τα ολοκλήρωνα μόνο με σκοπό την τελειότητα. Τελικά, το πήρα χαμπάρι, η τελειότητα σκοτώνει τη δημιουργικότητα, τους ευγενείς στόχους και τα υπέροχα όνειρα. Γιατί όλα στη φύση είναι τέλεια μες την ατέλειά τους.


4. Gentian


Το gentian είναι το ανθοΐαμα που πρέπει να ξεκινάμε να πίνουμε από παιδιά, από τότε που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους και να συνδέουμε την αξία μας με τα επιτεύγματά μας. Οι κοινωνικές επιταγές μας θέλουν πάντα νικητές κι επιτυχημένους κι ελάχιστα δίνεται σημασία στην διδακτικότητα του λάθους και της αποτυχίας - περισσότερα γι' αυτά στο επόμενο και τελευταίο ανθοΐαμα. Κάπου διάβασα ότι αποτυχία δεν είναι να πέσεις και να κάνεις λάθος αλλά να παραμείνεις σκυφτός κι αποθαρρυμένος όλη σου τη ζωή. Οι αποτυχίες κι αναποδιές είναι στο πρόγραμμα καθώς και τα αρνητικά συναισθήματα γύρω από αυτές. Το ανθοΐαμα αυτό σου κάνει ενέσεις αισιοδοξίας, σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή τραβάει την ανηφόρα κι όλα είναι φάσεις που αλλάζουν. Γι' αυτό καλωσόρισε την όποια δυσκολία στο δρόμο σου και αντιμετώπισέ τη με θάρρος κι αγωνιστικότητα.


5. Chestnut bud


Υπέροχο ανθοΐαμα στοχοθεσίας κι επίτευξης. Εμβαθύνει την αυτογνωσία και καλλιεργεί την ευθύνη του εαυτού - κάνω λάθη οπότε υπάρχω - και κυρίως μαθαίνω από αυτά - οπότε όχι μόνο υπάρχω αλλά ευημερώ και προοδεύω. Το chestnut bud είναι για τους ανθρώπους που δε μαθαίνουν εύκολα από τα λάθη τους και καλούνται να τα επαναλάβουν ξανά και ξανά για να μπορέσουν να τα δουν και να τα διορθώσουν. Εδώ υπάρχει ένα σισύφειο στοιχείο εγκλωβισμού, μια λούπα όπου το ίδιο κακό έργο παίζεται αενάως χωρίς περιθώρια ελευθερίας κι ανάπτυξης. Αυτό αρκετές φορές στερεί την πρόσβαση στο όνειρο καθώς μας κρατά δέσμιους των ίδιων καταστάσεων. Το ανθοΐαμα αυτό μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη και τις κακές επιλογές μας και τα μετατρέψουμε σε πολύτιμες εμπειρίες και πυρσούς που δείχνουν το δρόμο προς την πραγμάτωση αυτών που η κάθε ψυχή ζητά.

bottom of page