top of page

Συνέντευξη με τη Μαρία Σιαδήμα



Η Μαρία Σιαδήμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Της αρέσει ναι διαβάζει, να κολυμπά και να κάνει βόλτες στη φύση. Απολαμβάνει την παρέα με φίλες πίνοντας τσάι και τα μαθήματα κεραμικής.



-Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα και πόσο σημαντική είναι για σένα;


Το πρωί είναι πολύ σημαντικό για μένα να μη βιάζομαι για να δώσω στο σώμα και το πνεύμα μου χρόνο να ξυπνήσει χωρίς πίεση. Εάν αυτό δεν το πετύχω, η μέρα μου έχει το στοιχείο της βιασύνης και επηρεάζεται η διάθεση μου. Χρειάζομαι χρόνο να ξυπνήσω, να κάνω διατάσεις και να πιω ένα ζεστό ρόφημα.


-Πόσο σημαντική είναι για σένα η ψυχική σου υγεία και γιατί;


Νομίζω ότι παραβλέπουμε πως η ψυχή μας φιλοξενείται στο σώμα μας και συνδέεται με αυτό με τρόπους που τώρα ανακαλύπτουμε. Προσπαθώ συνειδητά να είμαι πιο ήρεμη, να απαλλαγώ από το άγχος, τις τύψεις για περασμένες εμπειρίες και λάθη. Είναι μια συνεχής διαδικασία εν εξελίξει.


-Πώς φροντίζεις να ισορροπείς ψυχικά; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε βοηθά;


Προσπαθώ να με αφουγκράζομαι κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διαπιστώσω τί με πείραξε, πώς διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, πώς τα εκφράζω και πώς με προστατεύω. Όταν αρχίζουν οι σκέψεις μου να αγκιστρώνονται στο παρελθόν, προσπαθώ να ελέγξω τις σκέψεις μου και να τις κατευθύνω πχ στο τί έχω καταφέρει μέσα στη μέρα, ή την εβδομάδα ή γενικότερα. Ο διαλογισμός βοηθά πολύ.


-Πιστεύεις ότι η ψυχική κι η σωματική υγεία συνδέονται με κάποιο τρόπο; Σου έχει συμβεί να παρατηρήσεις αλληλεπιδράσεις;


Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η ψυχική ανισορροπία εκδηλώνεται σε σωματικές ασθένειες και προβλήματα. Μη επιλυμένα τραύματα, ψυχικό άλγος και στεναχώρια προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Για να μιλήσω για τον εαυτό μου, το πρώτο που επηρεάζεται είναι το στομάχι. Και καθόλου τυχαία, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το στομάχι διαθέτει αχαρτογράφητους νευρώνες οι οποίοι συνδέονται με τον εγκέφαλο και επηρεάζονται από την ψυχική μας κατάσταση.


-Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει στρες στην καθημερινότητά σου και πώς το αντιμετωπίζεις;


Το στρές μπορεί να προέλθει από πολλές πηγές, από την εργασία, τις σχέσεις κτλ. Προσπαθώ σε προσωπικό επίπεδο να περιβάλλομαι από ανθρώπους που μου εμπνέουν συναισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης. Ωστόσο, επειδή κοινωνικά συνδιαλεγόμαστε με πολλούς ανθρώπους, προσπαθώ να μην χάνω την ψυχραιμία μου και να περιμένω το καλύτερο από τους άλλους. Χαμογελώ γιατί έχω δει ότι χαλαρώνει τους ανθρώπους και εάν αισθάνομαι ότι αδικούμαι το λέω με ηρεμία. Αν δεν βγάλω άκρη, αποχωρώ.



-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου τρόποι χαλάρωσης;


Μου αρέσει η γυμναστική, η κίνηση, pilates και γιόγκα. Μου αρέσει να ξαπλώνω στο κρεβάτι μου και να κλείνω τα μάτια μου προσπαθώντας να ακούσω τον εαυτό μου. Βρίσκω σημαντική τη φύση και ειδικά τη θάλασσα, με ηρεμεί πάντα.


-Μικρές πολυτέλειες που προσφέρεις καθημερινά στον εαυτό σου.


Μου αρέσει ο ευωδιαστός καφές, αν και προσπαθώ να τον ελαττώσω. Τα βράδια τον αντικαθιστώ με 100% κακάο χωρίς ζάχαρη και λίγο γάλα αμυγδάλου.Αν κάνει κρύο μου αρέσουν οι σούπες με λαχανικά και κάρυ ή ο κλασικός τραχανάς με φέτα. Θέλω η μέρα μου να έχει μικρά διαλείμματα όπου θα κάτσω κάπου μόνη μου να χαζέψω ή να διαβάσω, το διάβασμα είναι αγαπημένη μου ενασχόληση. Επίσης, προσπαθώ να βλέπω κάποιον από τους αγαπημένους μου ανθρώπους ή έστω να μιλάω μαζί τους.


-Έχεις δοκιμάσει ποτέ τα ανθοϊάματα Μπαχ κι αν ναι ποια η εμπειρία σου;


Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές τα ανθοϊάματα Bach με κύριο στόχο την καταπράυνση των συναισθημάτων μου και ίσως της στενοχώριας και του φόβου που βίωνα σε συγκεκριμένες περιόδους. Με βοήθησαν πολύ, ειδικά στην ποιότητα του ύπνου μου και στον έλεγχο του συναισθήματός μου.


-Ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή και γιατί;


Moυ αρέσει το καλοκαίρι, διότι απολαμβάνω την επαφή με τη θάλασσα, νιώθω ότι με αγκαλιάζει η φύση και με γεμίζει με τεράστια ηρεμία να έρχομαι σε επαφή με το νερό. Επίσης, λατρεύω τα φαγητά της εποχής, με βασιλιά τα γεμιστά, καθώς και τα τόσα πολλά φρούτα. Και τις διακοπές με τους φίλους μου!


-Τα τιπς σου για μια ήρεμη κι αρμονική μέρα/ζωή.


Η συγκέντρωση των προσπαθειών μας στο παρόν, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν και σχεδιάζοντας το μέλλον μας. Σχέσεις με ποιότητα, αγάπη για τη φύση που μας περιβάλλει και αποφυγή της έντασης και της τοξικότητας.


-Το μότο σου στη ζωή.


Σεβασμός και αγάπη για τον εαυτό μας, τους άλλους και τη φύση.


-Αγαπημένη σου ταινία/βιβλίο/έργο τέχνης;


‘Το Γκιακ’ του Δημοσθένη Παπαμάρκου - βιβλίο

‘Ο σκοτεινός ίππος’ του James Napier Robertson - ταινία

‘Οι δύο Φρίντες’ της Frida Khalo - έργο τέχνης

bottom of page